fbpx
learn-greek-tips

Πως να μάθετε ελληνικά – 10 έξυπνα κόλπα

Το να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα, δεν είναι και τόσο εύκολο. Όταν όμως έχει πείσμα και θέληση, μπορεί να τα καταφέρει. Ιδιαίτερα όταν επιτέλους καταφέρει να συζητήσει με κάποιο ντόπιο, η χαρά και η ικανοποίηση που αισθάνεται, είναι απερίγραπτη.  Συχνά ακούω τον εξής προβληματισμό από τους μαθητές μου: «Πως είναι δυνατόν να θυμάμαι όλες αυτές τις λέξεις; Τι μπορώ να κάνω για να με βοηθήσει;»     

Πιο κάτω σας παρουσιάζω κάποια έξυπνα κόλπα, τα οποία αν εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας, να είστε βέβαιοι  πως θα σας βοηθήσουν να θυμάστε περισσότερες λέξεις και θα αναπτύσσετε το λεξιλόγιο σας μέρα με τη μέρα.

Επανάληψη λέξης

Επαναλάβετε την ίδια λέξη πολλές φορές, μέχρι να τη μάθετε καλά. Προσπαθήστε να την χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε, μέχρι να αφομοιωθεί η σημασία της.

Γράφω και μαθαίνω

Γράψτε προτάσεις με τις καινούριες λέξεις που μαθαίνετε, για να τις θυμάστε πιο καλά. Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να θυμηθείτε μια συγκεκριμένη λέξη, θα είναι πιο εύκολο να έρθει στο μυαλό σας η πρόταση στην οποία την εντάξατε.

Υπότιτλοι στα ελληνικά

Παρακολουθείτε ελληνικές ταινίες, βάζοντας ελληνικούς υποτίτλους, ή παρακολουθήστε ταινίες στη μητρική σας γλώσσα, βάζοντας ελληνικούς υποτίτλους. Το μάτι σας θα πέφτει συνεχώς στις ελληνικές λέξεις, με αποτέλεσμα να εντοπίζετε λέξεις που ξέρετε ή να ακούτε καινούριες που θέλετε να μάθετε.

Μιλήστε ελληνικά

Εάν έχετε συγγενείς ή φίλους από Ελλάδα ή Κύπρο, μη διστάσετε να τους μιλήσετε κάθε φορά που τους βλέπετε και μην ανησυχείτε αν κάνετε λάθη. Το λάθος σας, θα ακουστεί πολύ χαριτωμένο και καθόλου αστείο, γιατί οι ντόπιοι αντιλαμβάνονται ότι είστε σε στάδιο που ακόμα μαθαίνετε. Μάλιστα θα σας διορθώσουν και θα το θυμάστε καλύτερα, από το να σας διορθώσει ο δάσκαλος που σας διδάσκει ελληνικά.

Πολύχρωμη διακόσμηση

Γράψτε σε μικρά πολύχρωμα χαρτάκια ελληνικές λέξεις ή και μικρές φράσεις και κολλήστε τις στο ψυγείο, στον καθρέφτη και γενικά σε σημεία που βλέπετε καθημερινά. Όσο περισσότερες φορές βλέπετε κάτι το μαθαίνετε. Όταν πλέον έχουν εμπεδωθεί οι λέξεις και οι φράσεις αυτές, βάλτε τις σε ένα φάκελο και γράψτε καινούριες. Μετά από λίγο καιρό, ανοίξτε αυτό το φάκελο και διαβάστε όλες τις λέξεις που σημειώσατε, για να ελέγξετε πόσο καλά τις θυμάστε. Όσες από αυτές ξεχάσατε, βάλτε τις μαζεμένες σε ένα σημείο του σπιτιού, για να τις βλέπετε. Καλό σημείο είναι τα ψηλάερμάρια στο υπνοδωμάτιό σας, όπου θα αντικρίζετε καθημερινά, όταν θα διαλέγετε τα ρούχα που θα φορέσετε στη δουλειά.

Διασκεδάστε ελληνικά

Βάλτε στα ακούσματά σας την ελληνική μουσική. Εκτός του ότι είναι πολύ ιδιαίτερη και θα σας φτιάξει τη διάθεση, θα σας φέρνει συνεχώς στο μυαλό λέξεις και φράσεις που ήδη γνωρίζετε, αλλά και θα σας κινεί την περιέργεια να μάθετε τι σημαίνουν οι καινούριες που θα ακούτε. Μπορείτε να αποθηκεύσετε ελληνικά τραγούδια σε ένα usb και να τα ακούτε στο αυτοκίνητο ή ακόμα και στη δουλειά αν αυτό σας το επιτρέπει ο χώρος εργασίας σας. Εκτός από τα ελληνικά τραγούδια, μπορείτε να επισκέπτεστε και την ιστοσελίδα https://www.e-radio.com.cy/ (Κύπρος) και  https://www.e-radio.gr/ (Ελλάδα) και να ακούτε ζωντανά ελληνικό ραδιόφωνο, με τους παρουσιαστές να σχολιάζουν διάφορα γεγονότα της ελληνικής και κυπριακής showbiz, της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και βέβαια θα ακούτε πολλές διαφημίσεις που γίνονται εύκολα κατανοητές. Μην ανησυχήσετε αν μιλούν γρήγορα, βρείτε το κανάλι που ταιριάζει στο δικό σας επίπεδο και απολαύστε αυτά που θα ακούτε.

Ας γίνουμε και πάλι παιδιά

 

Διαβάστε ελληνικά κλασικά παιδικά παραμύθια. Ναι…!!! Βοηθά πολύ στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, καθώς γνωρίζουμε την ιστορία από πριν και έτσι το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να κατανοήσουμε τις λέξεις που συναντούμε διαβάζοντας την ιστορία. Έτσι, μαθαίνουμε πως λέγονται οι αγαπημένοι μας ήρωες και τι λένε στα παραμύθια που ακούγαμε παιδιά.

Ενημερωθείτε ελληνικά

Μπορείτε να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας βλέποντας ελληνικές ειδήσεις στην τηλεόραση ή ακούγοντάς τις στο ραδιόφωνο. Η τηλεόραση θα σας βοηθήσει περισσότερο, καθώς υπάρχει και εικόνα κι έτσι θα καταλαβαίνετε πιο εύκολα όσα αναφέρονται στην είδηση. Δεν έχει σημασία αν δεν καταλαβαίνετε όλες τις λέξεις, τουλάχιστον θα καταλάβετε το βασικό νόημα, μέχρι να είστε σε θέση να καταλαβαίνετε περισσότερα. Διαβάστε ελληνικά  άρθρα σε περιοδικά ή εφημερίδες για θέματα που σας ενδιαφέρουν, όπως είναι η μόδα, η νυχτερινή ζωή, η υγεία, για να είναι πιο κατανοητό σε εσάς.

Συζητήστε με τον εαυτό σας

Μιλήστε στον εαυτό σας. Κάνετε διάλογο (μόνοι σας), κάνετε ερωτήσεις και δώστε τις απαντήσεις, καθώς μαγειρεύετε, οδηγείτε ή συγυρίζετε το σπίτι. Μη γελάτε… J Δεν είναι αστείο.. Πραγματικά δουλεύει..!!

 Έξοδοι αλα ελληνικά

Εάν έχετε κοντά στην περιοχή σας ελληνικά εστιατόρια ή ταβέρνες, καλό θα ήταν να τα επισκεφθείτε. Εκτός του ότι θα απολαύσετε γευστικότατα φαγητά, θα έχετε και τη δυνατότητα να εξασκήσετε τα ελληνικά που ξέρετε, συναντόντας ανθρώπους από την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Καλά αποτελέσματα…!!

 

Ιωαννα Χρίστου

The Online Greek Tutor

ioanna new

Αν θέλετε να μάθετε ελληνικά με την Ιωάννα κάντε κλικ εδώ για ένα δοκιμαστικό μάθημα

 

4 thoughts on “Πως να μάθετε ελληνικά – 10 έξυπνα κόλπα”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top