fbpx

5 τρόποι να εξασκήσετε το προφορικό σας λόγο στα ελληνικά χωρίς να είστε στην Ελλάδα

Πολλοί μαθητές μου, μου λένε ότι το μεγαλύτερο τους πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν ευκαιρία να μιλήσουν ελληνικά γιατί μένουν σε χώρες που δεν έχει Έλληνες και κανείς άλλος δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να εξασκήσετε τα ελληνικά σας ακόμη και αν δεν είστε στην Ελλάδα. Πιο κάτω θα διαβάσετε 5 τρόπους που είμαι σίγουρος αν τους ακολουθήσετε θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον προφορικό λόγο σας.

Ηχογραφήστε τον εαυτό σας να μιλάει ελληνικά

Στην εποχή μας όλοι έχουμε κινητά τηλέφωνα που μπορούν να κάνουν ηχογράφηση. Η δυνατότητα αυτή των κινητών τηλεφώνων μας δίνει μία πολύ καλή ευκαιρία να εξασκήσουμε τα ελληνικά μας. Ηχογραφήστε τον εαυτό σας να μιλάει ελληνικά! Αυτή την άσκηση την έκανα όταν μάθαινα αγγλικά και πραγματικά με βοήθησε πάρα πολύ. Όταν πατήσεις το κουμπί της ηχογράφησης και βλέπεις τον χρόνο να τρέχει τότε νιώθεις την ίδια πίεση που νιώθεις όταν μιλάς με κάποιον άνθρωπο. Νομίζεις ότι κάποιος σε ακούει και πρέπει να κάνεις ό, τι καλύτερο μπορείς. Έτσι σου δίνεται η ευκαιρία να εξασκηθείς.

Για να κάνετε αυτή την άσκηση πρέπει να κάνετε πρώτα δύο πράγματα:

  1. Να επιλέξετε το θέμα για το οποίο θα μιλήσετε
  2. Να επαναλαμβάνετε την άσκηση μέχρι να πείτε όλα όσα θέλετε να πείτε, στη μισή ώρα που χρειαστήκατε την πρώτη φορά.

Απομνημονεύστε φράσεις στα ελληνικά ΟΧΙ λέξεις 

Αυτή είναι πολύ σημαντική άσκηση. Προσπαθήστε να μαθαίνετε καινούργιο λεξιλόγιο απομνημονεύοντας φράσεις και όχι λέξεις. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να πετύχετε δύο πράγματα:

  1. Να μάθετε περισσότερες λέξεις την ίδια στιγμή
  2. Να συνηθίσουν οι μύες τους στόματός σας στην προφορά της ελληνικής γλώσσας

Βρείτε στο ίντερνετ κάποιον που ενδιαφέρεται να κάνει πρακτική μαζί σας

Σχεδόν όλοι στις μέρες μας έχουμε στο σπίτι μας διαδίκτυο. Πιστεύω ότι με το διαδίκτυο στα σπίτια μας δεν μπορεί κανείς να πει ότι μένει πολύ μακριά από την πόλη και δεν έχει ευκαιρίες να εξασκηθεί στη γλώσσα. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να βρείτε κάποιον στο διαδίκτυο για να μιλήσετε και να εξασκηθείτε στα ελληνικά σας. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε φίλους μέσω αυτού του τρόπου. Όταν ήμουνα φοιτητής και μάθαινα αγγλικά είχα την ευκαιρία να μιλάω με κάποιον κύριο από την Αμερική και πραγματικά με βοήθησε πάρα πολύ στο να βελτιώσω τα αγγλικά μου.  Με αυτό τον κύριο ακόμη έχουμε επικοινωνία και πιστεύω ότι αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο. Αν σας ενδιαφέρει να βρείτε κάποιον στο διαδίκτυο θα σας πρότεινα δύο ιστοσελίδες:

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να κάνετε μαζί μας μαθήματα ελληνικών μέσω διαδικτύου. Μάθετε περισσότερα για μας και πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε εδώ

Μπορείτε επίσης να κάνετε κράτηση ένα δοκιμαστικό μάθημα μαζί μας εδώ

https://www.mylanguageexchange.com/ (αυτή είναι η ιστοσελίδα που χρησιμοποίησα όταν μάθαινα αγγλικά και μπορείτε να βρείτε κάποιον και από εδώ)

Χρησιμοποίηστε τον καθρέφτη σας και μιλάτε στον εαυτό σας

 Μπορεί να ακούγεται ηλίθιο αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό. Μπείτε στο δωμάτιό σας, κλείστε την πόρτα, αποφασίστε το θέμα που θέλετε να αναπτύξετε, βάλτε χρονόμετρο για δυο τρία λεπτά και αρχίστε να μιλάτε. Επαναλάβετε το για 3-4 φορές.

Το νόημα αυτής της άσκησης είναι να παρακολουθήσετε το στόμα, το πρόσωπο και τη γλώσσα του σώματός σας καθώς μιλάτε. Βοηθάει επίσης και το γεγονός ότι νιώθετε ότι έχετε συζήτηση με κάποιον και μπορεί να προσποιηθείτε ότι είναι κάποιος φίλος σας από την Ελλάδα.

Μιλάτε για  2 ή 3 λεπτά. Μην σταματήσετε! Αν έχετε κολλήσει σε μια λέξη που δεν ξέρετε, δοκιμάστε να εκφράσετε αυτό που θέλετε να πείτε με διαφορετικό τρόπο. Μπορείτε πάντα να ψάξετε πώς θα μπορούσατε να πείτε αυτή τη λέξη μετά το τέλος των 2-3 λεπτών. Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να μάθετε με τι είδους λέξεις ή φράσεις έχετε πρόβλημα.

Ακούστε τραγούδια ή βίντεο κλιπ και επαναλαμβάνετε αυτά που λένε

Ακόμη ένα τρόπος εξάσκησης είναι να ακούτε ελληνικά τραγούδια ή βίντεο κλιπ και να επαναλαμβάνετε  τα λόγια τους προσπαθώντας να μιμηθείτε τον τρόπο που μιλάνε. Μία καλή μέθοδος είναι να επαναλαμβάνετε κάθε πρόταση που λένε προσπαθώντας να πετύχετε την ίδια ταχύτητα, τον ίδιο τόνο ακόμη και την ίδια προφορά (αν μπορείτε).

Για τραγούδια μπορείτε να βρείτε πολλούς στίχους  και βίντεο κλιπ σε αυτή την ιστοσελίδα:  http://www.stixoi.info/

Για βίντεο κλιπ με υπότιτλους μπορείτε να ακολουθήσετε τα βίντεο μαθήματα που κάνω κάθε βδομάδα και να προσπαθήσετε να μιμηθείτε τον τρόπο που μιλάνε οι ηθοποιοί. Για περισσότερες πληροφορίες και για να κάνετε εγγραφή κάντε κλικ εδώ

4 thoughts on “5 τρόποι να εξασκήσετε το προφορικό σας λόγο στα ελληνικά χωρίς να είστε στην Ελλάδα”

  1. I think you have missed out the best resource of all: download Google translate, choose Greek-English, switch on the microphone, and speak in Greek. If Google can correctly translate what you’re saying… Then you can’t be going far wrong!

    You can also try Siri but in my experience it’s not as good.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top